Vijesti

Većim unosom vitamina D produljuju se telomere

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Većim unosom vitamina D produljuju se telomere

U novom istraživanju potvrđeno je da povećani unos vitamina D utječe na izduživanje telomera čije je skraćivanje znak biološkog starenja. Već je poznato da prirodnim starenjem stanica dolazi do skraćivanja telomera, pa se stoga njihova duljina smatra pokazateljem biološkog starenja cijelog organizma. No upravo vitamin D može utjecati na izduživanje telomera leukocita kod osoba srednjih godina.

Znanstvenici su za istraživanje analizirali podatke 1.542 osobe u dobi 20-39 godina, 1.336 osoba dobi 40-59 godina i 1.382 osobe starije od 60 godina. Otkrili su da doza od najmanje 50 nmol/L 25-hidroksivitamina D može izdužiti telomere osoba srednjih godina za 0,13 kbp (kilobazni parovi/tisuću parova baza).

S obzirom da razvoj karcinoma može biti posljedica skraćivanja telomera, rezultati istraživanja upućuju na to da bi vitamin D mogao štititi organizam i od te maligne bolesti. Međutim, vrlo je bitno i slijediti zdrave prehrambene navike, jer loše prehrambene navike, pretilost i sjedilački način života dovode do upalnih stanja što također može utjecati na skraćivanje telomera.

Izvor: Journal of Nutrition