Vijesti

Vitamini B za vaginalno zdravlje

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Vitamini B za vaginalno zdravlje

Uključivanje vitamina B-skupine kao dodatka prehrani, uz konvencionalno liječenje, može pomoći u liječenju kompliciranijih vulvovaginalnih kandidijaza (VVC) - zajednički je zaključak dvaju nedavnih istraživanja. 

VVC je po svojoj prirodi gljivična infekcija uzrokovana gljivicom Candida sp. To je i drugi uzročnik vaginitisa kod žena, odmah nakon bakterijskog vaginitisa. Danas se uspješno liječi primjenom antifungalnih lijekova poput nistatina i flukonazola. Međutim, kompleksnost i priroda VVC-a doprinosi različitim stupnjevima djelotvornosti antifungalnih lijekova u kliničkom liječenju. Upravo to saznanje bilo je pokretač znanstvenicima da ispitaju kako kombinirana upotreba vitamina, u ovom slučaju vitamina B skupine i antifungalnih lijekova djeluje na stopu izlječenja od VVC-a.

U istraživanje je bilo uključeno 158 ispitanica s dijagnosticiranim VVC-om. Ispitanice su nasumično raspoređene u tri skupine: A (u kojoj su ispitanice liječene antifungalnim lijekovima oralno i u obliku vaginaleta), B (u kojoj su ispitanice liječene primjenom vaginalne kreme i vaginaleta) i C (u kojoj su ispitanice liječene primjenom vaginalne kreme, vaginaleta i vitaminima B-skupine u obliku dodatka prehrani). Nakon provedenog liječenja, kod ispitanica s kompliciranijim oblikom VVC-a u skupini C primijećena je veća učinkovitost terapije nego kod ispitanica u skupini A i ispitanica u skupini B. Naime, učinkovitost liječenja u skupini C iznosila je 92,73%, dok je u skupini A bila 73,47%, a u skupini B 79,63%.

Naposljetku, znanstvenici su zaokružili cijelo istraživanje tvrdnjom da bi suplementacija vitaminima B-skupine mogla djelovati blagotvorno kod kompliciranijih slučajeva VVC-a. Naravno, ostavlja se slobodan prostor za buduća istraživanja koja bi trebala potvrditi to stajalište.

Izvor: Biomedicine & Pharmacotherapy