Vijesti

Znate li što je Vikinška bolest?

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Znate li što je Vikinška bolest?

Vikinška bolest – bolest o kojoj malo znamo[1]                                                       

„Vikinška“ ili Dupuytrenova bolest je stanje postupnog savijanja jednog ili više prstiju ruke zbog čega bolesnici često nisu u stanju obavljati većinu svakodnevnih aktivnosti.

 Ako na trenutak razmislimo o našim rukama i svim radnjama koje tim nevjerojatnim „alatom“ radimo, shvatimo da većinu tih radnji uzimamo zdravo za gotovo i uopće ne razmišljamo koliko bi nam bilo teško da ih ne možemo napraviti. Za osobe koje pate od Dupuytrenove bolesti, također poznate kao„vikinška“ bolest, mnoge radnje postaju svakodnevna borba, jer se jedan prst ili čak cijeli dlan ne može izravnati. Čak i jednostavni svakodnevni zadatci kao što su vožnja automobila, stavljanje rukavica, pranje lica i oblačenje za njih mogu biti jako teški.[2]

 Dupuytrenova bolest stanje je koje može zahvatiti šake i prste. Postupno može saviti jedan prst ili više njih prema dlanu šake. Javlja se kod muškaraca i žena, ali je učestalijakod muške populacije. Iako nije opasna po život, Dupuytrenovabolest može uvelike ograničavati život1.

 Kako bi se javnost, a posebice oni koji sumnjaju na tu bolest, što bolje informirali o samoj bolesti i njezinim simptomima te mogućnostima liječenja, pokrenuta je nova internetska stranica www.dupuytren.hrkoja na jednom mjestu donosi sve informacije o bolesti o kojoj malo znamo.

 Povodom pokretanja internetske stranice prof. dr. Zdenko Stanec, predstojnik Klinike za plastičnu rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu KB Dubrava izjavio je: „Ova bolest malo je poznata u javnosti, a osobe koje ju imaju često s nelagodom o njoj pričaju i ne traže liječničku pomoć u ranoj fazi. Pozdravljam pokretanje internetske stranice www.dupuytren.hrupravo zato da oni koji i sumnjaju na tu bolest imaju relevantan izvor informacija o bolestite da što prije kontaktiraju svog liječnika da bi se bolest uspješnije liječila i da bi se bolesnicima omogućilo učinkovitije obavljanje svakodnevnih aktivnosti.“

 

 Uzroci i simptomi Dupuytrenove bolesti

Dupuytrenova bolest progresivno je stanje koje zahvaća vezivno tkivo na dlanu šake i na prstima, a može postupno napredovati u Dupuytrenovu kontrakturu (jedan od mogućih simptoma Dupuytrenove bolesti, a razvit će se kod približno 25 posto bolesnika[3][4]), pri čemu se zahvaćeni prst ili prsti trajno savinu prema dlanu šake1.

 Procjenjuje se da Dupuytrenova bolest zahvaća od 3 do 6 posto bijelaca i to posebice one sjevernoeuropskog podrijetla[5]. Prema kliničkom mišljenju, u Hrvatskoj ima oko 1.300 oboljelih.

 Dupuytrenova bolest češće se javlja kod muškaraca nego kod žena (5 do 15 puta) i u težem  obliku(2). ​ Stvarni uzrok Dupuytrenove bolesti još je uvijek nepoznat, ali neki od uzroka su genetika (gotovo kod 70 posto svih osoba s Dupuytrenovom bolešću u obiteljskoj se povijesti bolesti javlja to stanje [6]), dijabetes, alkohol, epilepsija, ozljede.

 

Liječenje Dupuytrenove bolesti 

Dupuytrenova bolest ne može se izliječiti, ali postoje kirurški i nekirurški tretmani koji mogu ublažiti simptome.Bolest se može ponoviti nakon tretmana te se u tom slučaju odabrana metoda mora ponoviti (1,2).

Nekirurške metode liječenja uključuju tretman ubrizgavanja lijeka kolagena zaclostridium histolyticum koji sadrži enzime ( kolagenaze) koji se ubrizgavaju izravno u tračak. Ti enzimi otapaju kolagen da bi se tračak razbio. Dan nakon injekcije slijedi postupak tijekom kojeg liječnik isteže prst razbijajući tračak. U nekim slučajevima tračak sam puca i nije potreban postupak istezanja.

Ostale nekirurške metode uključuju perkutanu fasciotomiju iglomi liječenje zračenjem koje se obično koristi kod bolesnika u ranim stadijima bolesti. Kirurški zahvati preporučuju se kod oboljelih s funkcionalnim oštećenjem i kontrakturama zgloba od 30 ili više stupnjeva (1,7).

Sve dodatne informacije o uzrocima, simptomima, dijagnostici i mogućnostima liječenja Dupuytrenove bolesti dostupne su na internetskoj stranici www.dupuytre.hr

------------------------------------------------------------------------

 

[1]Bayat A andMcGrouther DA. Ann R CollSurg Engl. 2006;88:3–8.

[2]Townley WA etal. BMJ. 2006;332:397–400.

[3]Gudmundsen KG etal. J ClinEpidemiol. 2000;291-296

[4]Crean SM etal. J HandSurg 2011;36E(5) 396–407

[5]Leclerq C(2000): Epidemiology. In Tubiana R, Leclerq C, Hurst LC. Dupuytren´sdisease 53-58. Informahealthcare.

[6]Ling RS. J bone JointSurg Br 1963;45:709-18