CICATRIDINA® MAST I SPREJ - POMOĆ U CIJELJENJU RANA

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Brojna klinička ispitivanja dokazala su da hijaluronski kiselina pomaže ubrzavanju i poboljšanju postupka reepitelizacije i obnove tkiva

CICATRIDINA® MAST I SPREJ - POMOĆ U CIJELJENJU RANA

 Koža, najveći organ ljudskog tijela, sastoji se od tri sloja - epidermisa, dermisa i potkožnog tkiva. Ona ima brojne važne funkcije kao što su zaštita, osjet dodira, termoregulacija, imunomodulacija, proizvodnja vitamina D itd. Do ozljeda kože, to jest oštećenja njezina integriteta može doći tijekom različitih aktivnosti, među kojima su česte sportske aktivnosti. U slučaju takih ozljeda kažemo da je nastala rana.


Klasifikacija rana

Načelno, sve se rane klasificiraju u dvije opće kategorije - akutne i kronične.
Akutne rane najčešće uredno zarastaju što rezultira zadržavanjem anatomskog i funkcionalnog integriteta kože. U akutne rane svrstavamo abrazije (ozljede nastala trljanjem ili trenjem o epidermis), ubode (posljedica djelovanja oštrog objekta koji je probio epidermis i zaglavio se u dermisu ili dubljim tkivima), posjekline (koža je oštro zarezana) i laceracije (posljedica rezanja različitih slojeva kože oštrim objektom).

Postoje i kronične rane kod kojih je iz određenog razloga narušen proces cijeljenja.

 

Cijeljenje rana

 

Cijeljenje je proces koji nastaje nakon oštećenja tkiva, bez obzira na to je li tkivo rastrgano, ili samo kemijski promijenjeno. Uključuje kompleksne biološke mehanizme: upalu, proliferaciju i diferencijaciju stanica. U in vivo uvjetima razlikujemo nekoliko faza cijeljenja, koji se međusobno preklapaju i isprepliću. To su: inflamatorna ili eksudativna faza (tzv. faza čišćenja) koja traje prosječno 72 sata; zatim proliferativna ili reparativna faza (faza granulacije) koja započinje drugi dan nakon stvaranja rane i traje do 14 dana; te faza diferencijacije ili remodulacije. Svaka faza ne mora trajati točno koliko je opisano, a sve ovisi o uzroku nastanka rane, stanju organizma i faktorima okoline.


Općenito se cijeljenje rane odvija brže u vlažnom, nego u suhom mediju. Taj

efekt je dokazan još 1961. godine kompariranim cijeljenjem na istoj rani. Pola rane bilo je pokriveno vlažnim medijem, a pola je bilo ostavljeno cijeliti na zraku. Dio rane u vlažnom mediju zacijelio je brže.

 

Razumijevanje mehanizma vlažnog cijeljenja rane omogućilo je kasnije i diferencijaciju između različitih tipova obloga za rane.

Na cijeljenje rane utječu brojni čimbenici, a među najvažnijima su:

-      prokrvljenost i opskrba tkiva kisikom

-      prehrana tkiva

-      dob i tjelesna težina

-      istodobno prisutna infekcija

-      istodobno prisutna šećerna bolest

-      uzimanje lijekova

-      značajke same rane.

Cilj liječenja svake rane je potaknuti cijeljenje zaštitom rane od infekcije i daljnje traume, te tako utjecati na stvaranje manje upadljiva ožiljka. Stoga valja na odgovarajući način očistiti ranu, te joj osigurati uvjete da što brže zacijeli.

Uloga hijaluronske kiseline u cijeljenju rana

Hijaluronska kiselina (HA) je ugljikohidrat, točnije mukopolisaharid koji prirodno postoji u našem tijelu. Hijaluronska kiselina funkcionira kao strukturalna potpora dajući čvrstoću, napetost i elastičnost tkivu, te stvara optimalne uvjete u kojima su stanice u mogućnosti pojačano rasti, dijeliti se i migrirati. Hijaluronska kiselina nalazi se u čitavom tijelu, a preko 50% te količine nalazi se u koži. Proizvodi ju sama koža putem stanica vezivnog tkiva u donjem sloju kože.

Hijaluronska kiselina je glavni sastojak materijala koji popunjava prostor između stanica (međustanična tekućina) te potiče stvaranje kolagenskih i elastinskih vlakana i strukturnih proteina.

Prednost hijaluronske kiseline je taj da može višestruko povećati volumen međustanične tekućine zbog velikog kapaciteta akumulacije vlage (vode) i tako popuniti kožu od unutra prema van. Upravo ta sposobnost hijaluronske kiseline izrazito je važna u vlažnom cijeljenju rane. Hidratacija i prisustvo hijaluronske kiseline omogućavaju proces migracije i diobe stanica, pa su cijeljenje i reepitelizacija oštećenog tkiva brži i manje bolni. Rezultat primjene proizvoda na bazi hijaluronske kiseline je taj da se oštećeno tkivo brže i učinkovitije oporavlja.

 

Cicatridina® mast i sprej

Cicatridina® mast i sprej djeluju zahvaljujući hijaluronskoj kiselini koja je glavni sastojak proizvoda. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da hijaluronska kiselina pomaže ubrzavanju i poboljšanju postupka reepitelizacije i obnove tkiva.

Cicatridina® mast služi za oporavak oštećenja na koži i sluznici:

•        nakon kirurških zahvata

•        nakon epiziotomije ili carskog reza

•        kod opekotina, smrzotina, porezotina, razderotina

•        kod ulkusa i rana od dekubitusa

•        kod pelenskog osipa i analnih ragada

Može se koristiti i kod odraslih i kod male djece, te nema kontraidikacija i interakcija s drugim lijekovima.

 

Cicatridina® sprej služi za oporavak kože:

•        nakon kirurških zahvata

•        kod opekotina, smrzotina, porezotina, razderotina

•        kod čireva i rana od dekubitusa

•        može se koristiti za reepitelizaciju kod male djece

Nema kontraidikacija i interakcija s drugim lijekovima.

 

Kada i koliko dugo koristiti Cicatridina® mast i sprej?

Cicatidrina®  mast i sprej preporučamo primijeniti 2-3 puta na dan, dok rana ne zacijeli.

Vrijeme uporabe ovisi o razvoju simptoma. Ako je potrebno, Cicatridina®  mast i sprej mogu se koristiti duži period.

 

OKTAL PHARMA PROMO

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner