SEZONA ALERGIJA OPET JE STIGLA

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

U suvremeno doba alergije zahvaćaju i utječu na živote više od milijarde ljudi u svijetu...

SEZONA ALERGIJA OPET JE STIGLA

Jeste li znali da se u 2002. godini broj dana u kojima je koncentracija peludi u zraku povećao za 18, u odnosu na 1980. godinu? To je uzrokovano globalnim zatopljenjem i zagađenjem zraka.

U proljeće alergije izaziva pelud uobičajenog drveća, ljeti su glavni izvori peludi trava i korov, dok u jesen najveći problem predstavlja svima poznata ambrozija.

Zašto se broj oboljelih od alergija utrostručio u proteklih 50 godina?

  1. Prvi razlog su geni.

Ako oba roditelja imaju problem s alergijama, vjerojatnost da će i dijete patiti od istog problema je +60%.

2.   Drugi razlog su navike kod kuće.

Zbog pretjerane i prekomjerne sterilizacije i čišćenja, povećana je pojava imunodeficijencije, tj. oslabljenja imunuloškog sustava u borbi protiv infekcija.

3.   Treći razlog je zagađenje zraka.

Koža je prva na udaru alergija. Kod čak 3 od 4 žena u svijetu, simptomi alergija manifestiraju se upravo na koži, i to većinom na području oko očiju, nosa i na vratu.

 

Problematika alergija

S obzirom da se dermatolozi u današnje vrijeme sve češće susreću s upitima pacijenata o osjetljivoj koži sklonoj alergijama, La Roche-Posay u suradnji sa stručnjacima i ekspertima, upravo radi na edukaciji i pružanju savjeta ljudima koji se susreću s tim problemom.

Tako je Ružica Jurakić Tončić, dr.med., specijalist dermatovenerologije, svoje iskustvo i znanje o alergijama podijelila s La Roche-Posayom:

U suvremeno vrijeme opažamo porast učestalosti alergijskih bolesti, pa tako i kožnih manifestacija alergije. Koža je površinom najveći ljudski organ te je važna barijera prema vanjskom svijetu. Ona nije inertan organ koji čini samo pokrivalo naših organa. Danas sve više uviđamo važnost funkcije kože kao barijere. Koža vrši više važnih funkcija, primjerice, strukturnu, imunološku funkciju, vrši termoregulaciju i osigurava elektrolitsku stabilnost. Prijašnjih godina isključivo smo obraćali važnost na okoliš kao najvažniji uzrok kožnih alergija, ali danas znamo da također i naša genetika uvjetuje strukturu, funkciju kože, a time i određuje vjerojatnost javljanja određenih alergija, odnosno snagu kože da se adekvatno obrani od svih utjecaja okoliša.

Kada govorimo o alergijskim bolestima kože, prvenstveno mislimo na imunološke reakcije kože koje se javljaju nakon kontakta s alergenom, a dijelimo ih na reakcije ranog tipa (neposredna) i kasnog tipa (odgođena), ovisno o tome kada se opažaju na koži nakon kontakta s alergenom. Prototip rane reakcije je urtikarija (koprivnjača) koja nastaje unošenjem alergena u organizam (ukoliko se radi o alergijskoj urtikariji), vrlo rijetko nakon kontakta s alergenom, kada takvu reakciju nazivamo kontaktnom urtikarijom. Klasična reakcija odgođena tipa nastaje nakon 48-72 sata (najkasnije nakon 7 dana) nakon kontakta s alergenom, u smislu stvaranja ekcema na mjestu kontakta sa alergenom.

Vrlo su česte reakcije na metale, osobito na nikal, ali su u porastu i reakcije na smjese mirisa kao i na razne konzervanse iz kozmetike. Također opažamo tzv. airborne dermatitis koji je karakteriziran stvaranjem ekcema na mjestu kontakta s inhalacijskim alergenom na koji je pacijent preosjetljiv. Poseban segment pacijenata s izrazito osjetljivom kožom čine oni s atopijskim dermatitisom kojeg karakteriziraju recidivni ekcemi, izrazito osjetljiva koža, te razvitak multiplih alergija, osobito na inhalacijske alergene u odrasloj dobi.

Danas se smatra da osim klasične terapije ekcema, koju u prvom redu čine kortikosteroidi i imunomodulatori, treba napomenuti važnost izbjegavanja uzročnog alergena kao i važnost odabira adekvatne kozmetike. Naime, nije svejedno koja kozmetika se koristi, budući da određeni emolijensi pogoršavaju stanje oštećene barijere. Također je nužno birati kozmetiku koja ne sadrži smjesu mirisa kao i određene konzervanse (tipa metilizotiazolinon i sl.).

Da bi poboljšali funkciju barijere, pravilnim odabirom kozmetike za njegu izvan razdoblja pogoršanja kao i za vrijeme upale, nužno je i ne pogoršati stanje upale, te adekvatnim odabirom utjecati na brže cijeljenje barijere da bi čim prije došlo do ponovnog uspostavljanja njene funkcije.

 

Za budućnost bez alergija!

La Roche-Posay pomoću tri komplementarna proizvoda, omogućuje potpunu rutinu njege kože sklone alergijama, kojom se koži vraća ugoda kada je iritirana zbog nečistoća i zagađenja, peludi, promjene godišnjih doba i različitih intolerancija.

TOLERIANE ULTRA intenzivna umirujuća njega intenzivno i dugotrajno ublažava svakodnevni osjećaj neugode kod osoba s kožom sklonom alergijama ili netolerantnom kožom. Formulacija koja se svodi na bitno, sadrži minimalno sastojaka, te je pročišćena od svih tvari koje mogu nadražiti kožu ili izazvati alergijsku reakciju. Umirujuće djelovanje pojačano je zahvaljujući novom spoju s umirujućom termalnom vodom La Roche-Posay koja djeluje protiv nadraživanja. Iz dana u dan smanjuje se reaktivnost kože, te se obnavlja dugotrajan osjećaj ugode.

TOLERIANE ULTRA 40 ml: 162,97 HRK*

TOLERIANE ULTRA FLUIDE snažno i trajno umiruje iznimno osjetljivu i alergijama sklonu kožu. Nemasna dnevna njega sa snažnim umirujućim djelovanjem spaja neurosensin, snažno sredstvo za umirenje koje djeluje na nadraženu kožu, te izvorsku termalnu vodu La Roche-Posay koja prirodno umiruje i djeluje protiv nadraženosti.

TOLERIANE ULTRA fluide 40 ml: 162,97 HRK*

TOLERIANE ULTRA EYE CONTOUR hidratantna i izrazito umirujuća njega za oči s patentiranim [Neurosensine + Niacinamide] kompleksom koji djeluje protiv podbuhlosti i neugode na koži oko očiju. Sadrži La Roche-Posay termalnu izvorsku vodu koja umiruje i štiti kožu.

TOLERIANE ULTRA EYES 20 ml: 133,09 HRK*

MICELARNA VODA ULTRA - REAKTIVNA KOŽA

Karakterizira je pojačana koncentracija glicerina (5%) kojom se postiže vrlo ugodna, zaglađena tekstura. Dokazana je snaga hidratacije, nježno čisti i ne suši kožu, ostavlja ju blistavo čistom, djelje protiv zatezanja, crvenila i protiv osjećaja žarenja te joj pruža ugodu.  

*Neobavezujuća preporučena cijena (kupac je slobodan da, u svako doba, neovisno i samostalno odredi vlastite maloprodajne cijene, sukladno svojoj cjenovnoj politici).

 LA ROCHE-POSSAY PROMO

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner