Strategije mršavljenja i dodaci prehrani za mršavljenje

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autor članka: Nenad Bratković, mag.nutr., univ.mag.pharm., Nutriconsultd.o.o, NutriKlinika

Proces mršavljenja je izazovan, no ako se odabere pravilna strategija održive redukcije prekomjerne tjelesne mase, tada taj proces može postati i realno ostvariv

Strategije mršavljenja i dodaci prehrani za mršavljenje

 Težnja za vitkijim i skladnim oblikom tijela postojala je od pamtivijeka, iako su se kroz povijesna razdoblja mijenjali i ideali oblika tijela. Pritom je sam proces mršavljenja postao svojevrstan fenomen koji ulazi u mnoge segmente ljudskog djelovanja, te je predmet socioloških, psiholoških, ali prije svega – medicinskih istraživanja. Dok se nekada smatralo da je biti vitak, mršav, ili pak prekomjerne tjelesne težine pitanje osobnih preferencija, u suvremeno je doba pitanje preuhranjenosti ujedno i pitanje održivosti javnozdravstvenih sustava. Naime, debljina je sa svojim posljedicama vrlo značajan javnozdravstveni epidemiološki problem koji značajno opterećuje državne proračune za zdravstvo. Prema projekciji trendova porasta debljine u posljednjih dvadesetak godina, smatra se da će se u SAD-u godine 2030. za liječenje posljedica debljine izdvajati od 48 do 66 milijardi dolara.

U usporedbi sa zdravim osobama, osobe koje boluju od debljine imaju i povećani rizični faktor obolijevanja od ozbiljnih bolesti, mogućih uzročnika smrtnosti:  povišenog krvnog tlaka (hipertenzija), dislipidemije (povišene vrijednosti LDL i snižene vrijednosti HDL kolesterola, te povišene vrijednosti triglicerida), dijabetesa tipa 2, koronarne bolesti srca, bolesti žučnog mjehura, osteoartritisa, apneje u snu i poremećaja disanja. Neki karcinomi poput raka endometrija maternice, kolona crijeva, bubrega, i jetre češći su kod debelih osoba. Uz to je smanjena i kvaliteta života, povećan je rizik obolijevanja od mentalnih bolesti poput kliničke depresije i anksioznosti. Znatno je smanjena tjelesna pokretljivost, što dovodi do začaranog kruga i nemogućnosti smanjenja tjelesne mase, a to potiče daljnje pogoršanje zdravstvenog stanja.

Osim debljine pandemijskih razmjera, i prekomjerna tjelesna masa može biti rani rizični čimbenik narušenog zdravlja. To je sveprisutna pojava koja se pretežito doživljava s estetskog aspekta, a osobe koje žele smršaviti u stalnoj su potrazi za strategijama mršavljenja koje bi dovele do željenih rezultata.

Stoga je u prevenciji debljine i prekomjerne tjelesne težine imperativ djelovati racionalno - neškodljivo na zdravlje, strategijom koja bi mogla jamčiti održivi uspjeh. Proces mršavljenja je izazovan, no ako se odabere pravilna strategija održive redukcije prekomjerne tjelesne mase, tada taj proces može postati i realno ostvariv.

Načela pravilne redukcije tjelesne mase mogu se sažeti u nekoliko osnovnih ciljeva:

- povećati inzulinsku osjetljivost (smanjiti inzulinsku rezistenciju)

- uspostaviti homeostazu glukoze u krvi

- omogućiti stabilno i postupno povećanje mišićne mase

- omogućiti održivost plana redukcije tjelesne mase

- racionalno regulirati odnos glavnih hranjivih tvari (makronutrijenata).

 

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani vrlo se često koriste u strategiji redukcije tjelesne mase (mršavljenja). Nekada su se pri mršavljenju koristili dodaci temeljeni na empirijskoj primjeni, prema tradicionalnim iskustvima i bez adekvatnih znanstvenih uporišta i dokaza, bez uvida u potencijalni mehanizam djelovanja. U suvremeno doba, u racionalnom pristupu mršavljenju koristimo proizvode s pouzdanim i provjerenim djelatnim sastojcima, a također su poželjne formulacije koje koriste nutraceutike s odobrenim zdravstvenim tvrdnjama. U ovom preglednom članku navodim neke od djelatnih sastojaka koji, temeljeno na dostupnim znanstvenim dokazima, mogu biti korisni pri mršavljenju.

Mnoge postavke o kontroli i povećanju tjelesne mase temelje se na premisi da prekomjeran prehrambeni unos ugljikohidrata rezultira metaboličkom konverzijom ugljikohidrata u lipide. Stoga strategije prehrane i primjena dodataka prehrani koji reguliraju metabolizam ugljikohidrata mogu biti potencijalno korisne metode. Naravno, uz prvi preduvjet – ciljano uravnoteženje cjelokupne prehrane i primjena neškodljivih dodataka prehrani.

 

Garcinia cambogia

Zanimljivost vezana za garciniju je to da je u posljednje vrijeme „uskrsla“ u dodacima prehrani. Naime, baš kao i kitosan, garcinija je prije 10-15 godina bila vrlo čest sastojak dodataka prehrani za mršavljenje, a sada se ponovno počela koristiti u formulacijama proizvoda.

Domovina te biljne vrste je Indonezija, a kora ploda koristi se kao izvor biološki aktivne tvari HCA (hidroksicitratna kiselina). Iako se dugo godina smatralo da su u kori ploda djelatne tvari vinska i citratna (limunska) kiselina, Lewis i Neelakantan su kemijskim i spektroskopskim metodama izolirali HCA kao glavnu organsku kiselinu. Osim HCA u nekim se studijama navodi i potencijalno djelovanje garcinola kao antioksidansa. Primarna primjena je podrška redukciji prekomjerne tjelesne mase. HCA je inhibitor ATP citratne lijaze. Taj enzim katalizira izvanmitohondrijsku reakciju cijepanja citrata do oksaloaceta i do molekule acetil-CoA. Stoga, inhibicija tog enzima i biokemijske reakcije koju on katalizira, rezultira smanjenom raspoloživošću acetil-koenzima-A, potrebnog za sintezu masnih kiselina.

citrat+ATP+CoAacetil-CoA+ADP+Pi+oksaloacetat

Smatra se da lipogenetski učinak (stvaranje lipida) naročito dolazi do izražaja pri prehrani bogatoj ugljikohidratima. In vivo animalne studije pokazale su da HCA suprimira sintezu masnih kiselina, lipogenezu, unos hrane i inducira smanjenje tjelesne mase. Pritom HCA može potaknuti glikogenezu, glukoneogenezu i oksidaciju lipida, te tako pridonijeti da se manje ugljikohidrata koristi za sintezu masnih kiselina.

U jednoj kliničkoj studiji iz 2004. godine korišten je patentirani ekstrakt Garcinije cambogie, a rezultati su pokazali poboljšanje bezmasne tjelesne mase i podršku zdravom sastavu tjelesne mase. Druga klinička, dvostrukoslijepa studija, provedena tijekom 12 tjedana na 46 ispitanika, pokazala je da je primjena 500 mg kalcijeve soli hidroksicitratne kiseline i 25 mg garcinola iz garcinije, rezultirala značajno smanjenim sadržajem masnog tkiva i ukupne tjelesne mase, te bolje reguliranim apetitom.

 

Poboljšivači biološke aktivnosti

Piperin - termogeneza je proces kojim se metaboličkim procesima u stanicama stvara toplinska energija, a svojstvena je svakom čovjeku kao rezultat prethodne adekvatne probave, posljedične apsorpcije i metabolizma nutrijenata. Taj proces se smatra jednim od ključnih procesa u pozadini uspješne strategije mršavljenja.

Alkaloid piperin iz crnog papra stimulira otpuštanje katekolamina, termogenih hormona čije je djelovanje posredovano spomenutim cAMP-om i tako djeluje na poboljšanje termogenog odgovora. Djeluje i kroz povećanje aktivnosti hormona štitnjače. U in vitro studiji piperin je iskazao potencijal regulacije aktivnosti PPAR-gama gena što znači da bi mogao imati potencijal u primjeni kod dodataka prehrani i funkcionalnih proizvoda za mršavljenje.

Dijabetes tipa 2 je stanje inzulinske rezistencije i česta je posljedica neliječene debljine. U in vivo studijama, kombinirana primjena ekstrakta piperina i kurkumina rezultirala je značajno boljim terapijskim potencijalom kurkumina na dijabetes tipa 2, nego kada je kurkumin bio primijenjen sam. Čini se da je dobro istražen potencijal primjene piperina u poboljšavanju djelovanja ostalih bioloških tvari.

CLA (konjugirana linolna kiselina) - je prirodni sastojak hrane, koji potječe od preživača, a nastaje uslijed bakterijskih probavnih biohidrogenacijskih procesa. CLA se u nekoliko studija animalnih modela pokazala kao agens koji bi pri dugoročnoj primjeni mogao imati korisno djelovanje u smanjenju akumulacije masnog tkiva, tjelesne mase i povećanju bezmasnog tkiva, a bez primjećenih nuspojava. Iako s različitim rezultatima kliničkih studija, specifičnost svih ispitivanja utjecaja CLA u mršavljenju je smanjenje masnog tkiva, primarno u opsegu struka (trbušni dio). Tako je u jednoj kliničkoj studiji koja je provođena tijekom šest mjeseci na odraslim ispitanicima, suplementacija CLA u usporedbi s placebom, rezultirala značajnim smanjenjem omjera struk/bokovi (engl. WHR ratio) i povećanim udjelom bezmasne mase.

 

Biljni ekstrakti za regulaciju homeostaze glukoze

Cimet (Cinnamonum ceylanicum) pokazao se u raznim modelima studija (invitro, animalnim i studijama na ljudskim ispitanicima) kao agens koji poboljšava varijable inzulinske osjetljivosti, povišene koncentracije glukoze i lipida u krvi, upale, antioksidativne sposobnosti te glikacije proteina. Stoga je zanimljiv i pri uključivanju u strategiju mršavljenja putem hrane i dodatke prehrani.

Srebrna svilenica (Gymnema sylvestre) je biljna vrsta iz ajurvedske medicine, koje se u prekliničkim modelima studija pokazala kao potencijalno korisna u terapiji debljine. Gimnemička kiselina je biološki aktivna tvar zadužena za njen povoljan antidijabetički učinak, homeostazu glukoze te učinak na uravnoteženje parametara inzulinske rezistencije, što je pokazano i nekim kliničkim studijama.


Zaključak

Strategija mršavljenja podrazumijeva racionalni pristup u kojem se treba koristiti model prehrane s naglaskom na prehranu bogatu antioksidansima, vlaknima, proteinima i esencijalnim mastima, te na kontroliranom unosu ugljikohidrata. Dodaci prehrani kao pomoć u toj strategiji trebaju biti provjereni u pogledu neškodljivosti na zdravlje, s potencijalno korisnim mehanizmom djelovanja, a ne smiju narušavati apsorpciju esencijalnih nutrijenata. Na taj način mogu se ostvariti glavni ciljevi mršavljenja – održivost čitavog procesa s imperativom smanjenja potkožnog i visceralnog masnog tkiva i povećanje bezmasnog tkiva.

 

Literatura:

Wang CY, McPherson K, Marsh T, Gortmaker S, Brown M. Health and economic burden of the projected obesity trends in the USA and the UK. Lancet. 2011; 378:815-25.

Kaur G, Invally M, Chintamaneni M. Influence of piperine and quercetin on antidiabetic potential ofcurcumin. J ComplementIntegr Med. 2016 Sep 1;13(3):247-255.

Diwan V, Poudyal H, Brown L. Piperine attenuates cardiovascular, liver and metabolic changes in high carbohydrate, highfat-fedrats. CellBiochemBiophys. 2013;67(2):297-304.

Lewis, Y. S.; Neelakantan, S. (-)-Hydroxycitric acids The principal acid in the fruits of Garcinia cambogia. Phytochemistry1965, 4, 619-625.

Badmaev, V.; Majeed, M. Open field, physician controlled, clinical evaluation of botanical weightloss formula Citrin. Presented at Nutracon; Nutraceuticals, Dietary Supplements and Functional Foods, Las Vegas, NV, July 11-13, 1995.(157)

Conte, A. A. A non-prescription alternative on weight reduction therapy. Am. Barariatr. Med. Summer 1993, 17-19.

Thom, E. Hydroxycitrate (HCA) in the treatment of obesity. Int.J. Obes. 1996, 20 (Suppl. 4), 48.

Rothacker, D. Q.; Waitman, B. E. Effectivenessof a Garcinia cambogia and natural caffeine combination in weightloss: Adouble-blindplacebo-controlled pilot study. Int. J. Obes. 1997,21 (Suppl. 2), 53.

Girola, M.; De Bernardi, M.; Contos, S. Doseeffect on lipid lowering activity of a dietary intetrator, (chitosan, Garcinia cambogia extract and chrome). Acta Toxicol. Ther. 1996, 17,25-40.

Ramos, R. R.; Saenz, F. J.; Alarcon, A. Extract of Garcinia cambogia in the control of obesity (inSpanish). InVest. Med.Int. 1996, 22, 97-100.

Park UH, Jeong HS, Jo EY, Park T, Yoon SK, Kim EJ, Jeong JC, Um SJ. Piperine, a component of black pepper, inhibits adipogenesis by antagonizing PPARγ activity in 3T3-L1 cells. J AgricFoodChem. 2012;60(15):3853-60.

Mądry E, Chudzicka-Strugała I, Grabańska-Martyńska K, Malikowska K, Grebowiec P, Lisowska A, Bogdański P, Walkowiak J. Twelveweeks CLA supplement ationdecreasesthe hip circumference in overweight and obese women. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Acta Sci Pol TechnolAliment. 2016;15(1):107-113.

Chen SC, Lin YH, Huang HP, Hsu WL, Houng JY, Huang CK. Effect of conjugated linoleic acid supplementation on weight loss and body fat compositionin a Chinese population. Nutrition. 2012;28(5):559-65

Gaullier JM, Halse J, Høivik HO, Høye K, Syvertsen C, Nurminiemi M, Hassfeld C, Einerhand A, O'Shea M, Gudmundsen O. Six months supplementation with conjugated linoleicacid induces regional-specific fat mass decreases in over weight and obese. Br J Nutr. 2007;97(3):550-60

Qin, B., Panickar, K.S., Anderson, R.A. Cinnamon: Potential Role in the Prevention of Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, and Type 2 Diabetes. J DiabetesSciTechnol. 2010; 4(3): 685–693

Martinez-Abundis, E. etal. Novelnutraceutictherapies for thetreatment of metabolic syndrome. World J Diabetes. 2016; 7(7): 142–152


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner