Kad zabole mišići ili zglobovi

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

Najčešći uzrok tih bolova je sportska aktivnost, a slijede bolovi kao posljedica prisilnog položaja tijela na poslu- dugotrajno sjedenje, rad za računalom i obavljanje nekih zanimanja

 

 

 

Kad zabole mišići ili zglobovi

Bol u mišićima i zglobovima neugodan je osjećaj koji upozorava na tjelesno oštećenje ili patološku promjenu. Uzroci boli mogu biti različiti, a uzrokuju smanjenju funkcionalnost pogođenoga dijela tijela. Bol često prate oteklina, podljev i otežano kretanje, a može se pojaviti iznenada, npr. kod ozljede, ili može biti dugotrajna, npr. kod reumatske bolesti. Najučinkovitije je liječenje boli lijekovima.

Bol je definirana kao neugodno osjetno i osjećajno iskustvo povezano s pravom ili potencijalnom ozljedom tkiva, koje nastaje zbog štetnog podražaja, bolesti ili drugih događanja u središnjem živčanom sustavu, ili je uvjetovano tom štetom. Bol je jedan od najčešćih simptoma zbog kojih ljudi traže pomoć i savjet u ljekarni.

Uzroci nastanka boli u mišićima i zglobovima mogu biti različiti. Najčešći je uzrok sportska aktivnost kod koje su mogući uganuće, iščašenje, nategnuće, otekline ili modrice. Slijede bolovi koji su posljedica prisilnog položaja tijela na poslu kao što su dugotrajno sjedenje, rad za računalom i obavljanje nekih zanimanja.

Bol se najčešće javlja u kralježnici, i to u gornjem dijelu ili u donjem dijelu – križima, nogama. Može se pojaviti iznenada (akutna bol) ili trajati duže (kronična bol). Bez obzira vrstu boli, ona značajno utječe na kvalitetu života - obavljanje svakodnevnih aktivnosti, odnosno posla, na spavanje, a posljedično i raspoloženje. Zato je važno i potrebno što prije započeti liječenje.

Priroda nam pruža puno darova, a među njima je i obični ružmarin (Rosmarinus officinalis L.). Bio važna ljekovita biljka još u vrijeme starih Grka i Rimljana te je već  tisućljećima prisutan u prirodnom liječenju biljem. Upotrebljavao se za brže zacijeljivanje rana, kod osipa, za regulaciju probave, poboljšanje prokrvljenosti i ublažavanje bolova, zatim u kozmetici i kulinarstvu.

Ružmarin je zimzeleni grm ugodnog mirisa, a uspijeva po cijelom Sredozemlju.

Eterično ulje ružmarina bezbojna je do žućkasta tekućina čiji suglavni sastojci 1,8-cineol, α-pinen i kamfor. Svaki od njih znatno pridonosi liječenju boli. Za 1,8-cineol karakteristično je analgetičko i protuupalno djelovanje zbog sprječavanja nastanka prostagladina, α-pinen je poznat po svojim protuupalnim učincima, a kamfor ima učinak hlađenja te djeluje blago anestetički i protumikrobno.

 

Dvostruka snaga ružmarina za bolove u mišićima i zglobovima

Farmaceutska tvrtka Medis, prva je u Europi razvila i istodobno registrirala u 10 europskih zemalja bezreceptni lijek Rosacta® s eteričnim uljem ružmarina, prema jednom od europskih registracijskih postupaka.

Rosacta® je lijek biljnoga podrijetla namijenjen učinkovitom ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima, te olakšavanju blagih poremećaja perifernoga krvotoka (sa simptomima kao što su hladne noge). To je nov, prirodan pristup olakšavanju boli, a bolesnicima omogućuje liječenje boli neposredno na mjestu njezina podrijetla. Djeluje analgetički i ujedno povećava prokrvljenost oboljeloga mjesta, smanjuje oteklinu i crvenilo što pridonosi bržem procesu liječenja i regeneraciji.

Upotreba kreme Rosacta®  je jednostavna - 2 do 3 puta na dan krema se nanese na oboljelo mjesto i nježno utrlja u kožu.

Rosacta® je bijela, sjajna krema s karakterističnim mirisom ružmarinova ulja koja se odmah upija u kožu i ne ostavlja masne mrlje.

Prirodom liječi bol, život živi svoj.

 

Literatura:

Assessment report on Rosmarinus officinalis  L., aetheroleum and Rosmarinus officinalis L., folium EMA/HMPC/13631/2009.

Rosemaryoil –Rosmariniaetheroleum. Ph.Eur. 01/2008: 1846.

Medis Data on file, Oct 2014.

Raskovic A. etal, Analgesic effects of rosemary essential oil and its interactions with codeine and paracetamol inmice. EurRev for Med and PharmacolSci 2015;19:165-172.

 

MEDIS ADRIA PROMO


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner