Islandski lišaj

Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Autorica članka: Katarina Fehir Šola, mag.pharm., univ.mag. fitofarmacije i dijetoterapije

Pripravci islandskog lišaja primjenjuju se kod prehlada, upala usne šupljine i ždrijela, kod kašlja, upala gornjih dišnih puteva...

Islandski lišaj

 

Islandski lišaj (Centraria islandica L) biljka iz porodice Parmeliaceae pripada u posebnu skupinu biljnih organizama, pa nije raščlanjena na korijen, stabljiku i listove. Ta biljna vrsta zajednica je gljive mješinarke i zelene alge. Ima uspravnu, grmu sličnu steljku visoku 10-15 cm, pa se ubraja u grmaste lišajeve. Maslinastozelene  je boje, a raste u arktičkim zemljama na tlu, među mahovinom i travom. Rasprostranjen je najviše po sjevernom dijelu Europe, Sjeverne Amerike i sjeverne Azije. U našim krajevima raste na Velebitu, Plješivici i na Dinari.

Islandski lišaj važan je pokazatelj u ekologiji, jer raste samo ondje gdje je zrak vrlo čist, pa njegova prisutnost govori o vrlo čistoj atmosferi. I mnogi drugi lišajevi opstaju samo u čistom okolišu, jer su osjetljivi  na koncentraciju sumpora u zraku.  

Biljni materijal koji se koristi za ljekovite pripravke, sakuplja se isključivo od samoniklih lišajeva, jer uzgojeni lišaj ne sadrži ljekovite tvari u tolikoj koncentraciji kao samonikli.

Sabire se isključivo za suha vremena od svibnja do rujna, i to nekoliko dana nakon što je vladalo lijepo vrijeme, da bi biljni materijal bio suh. Nakon čišćenja lišaja od različitih onečišćenja (mahovina, iglice bora i druge vrste lišaja) suši se u hladu i čuva na posve suhom mjestu.

 

Kemijski sastav

Droga islandskog lišaja sastoji se od osušene steljke vrste Cetraria islandica (L.) Ach., a kao glavne djelatne tvari sadrži sluzi (polisaharide) i gorke tvari.

Polisaharidi lihenin i izolihenin topljivi su u vodi, a u sastavu lišaja sudjeluju s udjelom od oko 50%. Lihenin građom sliči celulozi i topljiv je u vrućoj vodi, a hlađenjem daje galertu. Izolihenin je sličan škrobu i topljiv je isključivo u hladnoj vodi.

Osim navedenih polisaharida, u drogi se nalaze aromatske lišajne kiseline koje su izrazito gorkog okusa, a to su centrarna i protocentrarna kiselina, te alifatske lišajne kiseline – protolihesterinska i usninska kiselina. Sve kiseline djeluju antiobiotski.

Droga sadrži i druge tvari poput pektina, vitamina B kompleksa i provitamina A, male količine eteričnog ulja, guma, tragove željeza i joda. Kemijski sastav ovisi o geografskom porijeku. Od minerala najzanimljiviji je jod, za koji se pretpostavlja da je između svih kopnenih biljaka najzastupljeniji upravo u tom lišaju.

 

Djelovanje

Ljekovitost islandskog lišaja rezultat je farmakološke aktivnosti sluzi i gorkih tvari. Sluzi imaju blagi antiflogistični učinak na sluznice u ustima, ždrijelu i probavnim organima. Ublažavaju kašalj i olakšavaju simptome upale želuca i crijeva.

Visok sadržaj lihnina odgovoran je za zaštitu upaljene sluznice, jer oblaže upaljenu sluznicu, djeluje protuupalno i smanjuju podražaj na kašalj.

Usinska kiselina koja je sastavnica islandskog lišaja ima djelovanje slično antibiotiku. To je potvrđeno i kliničkim studijama, pa se za islandski lišaj često kaže da je biljni antibiotik. Osim antibakterijskog djelovanja usinska kiselina pokazuje i antifugalno djelovanje. (Usinske kiseline ima i u preparatima za liječenje inficirane kože i sluzokože u kirurgiji, dermatologiji i u kozmetici. Natrijeve soli usinske kiseline u kozmetici se nalaze u obliku losiona, krema i pudera, za liječenje mladenačkih bubuljica, seboroičnog dermatitisa kože i vlasišta.)

Lišajne kiseline djeluju antibiotički kod unutarnje i vanjske primjene. Ta upotreba je odobrena i od strane Komisije E.  U kliničkoj studiji koja je uključivala 100 pacijenata s faringitisom, laringitisom i bronhitisom, koji su bili tretirani sa 160 mg ekstrakta islandskog lišaja,  86 ispitanika imalo je poboljšanje stanja, bez gastričnih problema i bez nuspojava (ESCOP, 2007).

Ekstrakt islandskog lišaja sastavni je dio i nekih pripravaka za liječenje želučanih tegoba. Kao blago gorko sredstvo povoljno djeluje i na želučanu sekreciju. Sluzi islandskog lišaja djeluju na sluznice probavnih organa smirujući upalu crijeva i probavnih organa, dok gorke tvari pojačavaju apetit i potiču metabolizam. Kombinacija sluzi i gorkih tvari pri toj terapiji djeluju kao amarum (gorke tvari koje potiču apetit i metabolizam). Gorke tvari pojačavaju apetit, potiču metabolizam i okrepljuju tijelo.

In vitro ispitivanjima pokazalo se karakteristično antioksidativno djelovanje ekstrakta islandskog lišaja, zatim antibakterijsko, antivirusno i antiproliferativno djelovanje protolihesterinskelihenske kiseline.

 

Upotreba

U narodnoj medicini  islandski lišaj koristi se kod plućnih bolesti, kroničnih bolesti želuca, bubrega i mjehura, kao sredstvo protiv kašlja, sredstvo za pojačano izlučivanje mlijeka i sredstvo za jačanje. Za vanjsku primjenu koristio se i kod rana koje teško zacjeljuju.

Ljekoviti oblici islandskog lišaja danas se najčešće koriste kao sredstva za smirivanje kašlja pri upali gornjih dišnih putova. Ima veliku primjenu, jer posjeduje antimikrobno i protuupalno djelovanje, omekšava sluz kod produktivnog kašlja, olakšava iskašljavanje te se daje kod upala ždrijela i kod kašlja. Sluzi pomažu ublažavanju kašlja i plućnih bolesti, jer oblažu sluznicu grla i ždrijela i smiruju nadražaj.

U farmaciji se danas primjenjuje kod upala sluznice u ustima i ždrijelu, te kod nadražujućeg kašlja koji se javlja kao njihova posljedica. Primjenjuje se i zbog umirujućeg i antimikrobnog djelovanja te poticanja izlučivanja želučanog soka, a preporuča se i kod pomanjkanja teka.

Prilikom upotrebe islandskog lišaja mora se paziti na količinu droge i trajanje uzimanja, da ne bi došlo do nadraživanja sluznice želuca i crijeva.

Pripravci islandskog lišaja primjenjuju se kod svih vrsta prehlada, kod suhih nadražujućih upala usne šupljine i ždrijela, kod bronhalnog katara, kašlja, hripavca, prehlade s prekomjernom sluzi, kod svih oboljenja pluća kao i kod slabih pluća, te sklonosti k prehladama pri najneznatnijim vremenskim promjenama ili promjenama mjesta s drugom klimom. Koriste se i kod upala sluznica probavnog sustava, kao sredstvo za jačanje organizma nakon iscrpljujućih bolesti i sredstvo za poboljšanje teka i probave.

Na tržištu se pripravci islandskog lišaja najčešće nalaze u obliku sirupa, tableta, pastila i čaja. Čaj se priprema tako da se 2 g prelije sa 250 ml vruće vode, te se pusti da odstoji. Nakon toda se procijedi. Preporuka je da se uzima tri šalice čaja na dan. Tonik islandskog lišaja koristi se pri kroničnoj gastropatiji. Lingvalete (tablete topive u ustima) sa sadržajem usninske kiseline primjenjuju se u zubarstvu. U obliku praha koristi se u dermatologiji.

 

 

 

 


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz
Banner